Ljus i mörkret

Just nu sitter jag med en ljuslampa tänd på mitt skrivbord. Min plan denna vinter har varit att undkomma så mycket depp som möjligt och finna vägar att höja livsanden i mig. Därav ljuslampan. När den regniga och gråa hösten svepte in mig i dess mörker och jag kände hur humör och kraft sjönk, då blev jag fokuserad på ljus. Jag började leta efter LJUSET och hamnade bland forskning kring hur viktig solljuset väg in i kroppen via ögat var för mängder av kroppens funktioner, bl.a humörshormonerna dopamin och serotonin och sömnhormonet melatonin. Att få morgonljusets strålar in i ögat via retina avslutar nattens melatonincykel och hjälper till att påbörja uppbyggnaden av ny melatonin som frisätts när solen försvinner. Det knepiga här är att vi inte har så mycket morgonljus på vår breddgrad. Vi behöver vara ute i minst 2 timmar mitt på dagen för att hjälpa vår kropp att sköta sömnhormonet på ett bra sätt. Men vem har möjlighet till det? Varje dag?

Som egen företagare styr jag mycket mina egna tider och har denna vinter tagit mig tid att gå ut mitt på dagen under ca en timme. Lite är bättre än inget, tänker jag. För att ytterligare kompensera solljusbristen har jag nu en ljusterapilampa som jag använder varje morgon för hjälpa till att stänga av melatoninet. Jag har nästan alltid varit extremt morgontrött och haft det tufft att kunna tänka och röra på mig innan kl 11. Men nu har något hänt. När jag vaknar är jag fortfarande väldigt seg, men efter att varit i ljuset ett tag så funkar hjärnan bättre och jag kommer snabbare igång att jobba. Och jag mår faktiskt helt ok. Väldigt få känslolåga dagar jämfört med tidigare år. 

Men det här med ljuset är också något som vi har fått till tämligen bakvänt. Vi är skapade att leva i solljuset kring ekvatorn 12 timmar per dygn där öga och hud absorberar ljuset för att driva olika processer i vår kropp. Men där lever vi inte längre. Istället har vi skapat artificiella ljuskällor som inte fungerar på samma sätt som solljuset. Majoriteten av det ljus vi tar in är blått ljus via skärmar och ledlampor. Solljuset innehåller också blått ljus men bara på morgonen och därför reagerar vi på det blåa ljuset genom att stänga melatoninet (sömnhormonet) och blir då pigga och alerta. Så långt allt väl. Att använda skärmar och ledlampor på morgonen är inget bekymmer. Men om jag nu vill sova gott på natten då behöver melatoninet få börja utsöndras under kvällen för att göra oss trötta, om jag då låter det blåa ljuset strömma in genom mina ögon, tja, hur stor är chansen att jag kommer bli trött och sova bra? Och få en återhämtande sömn? 

Så vill du sova bättre kan kan direkt soljus utomhus utan glasögon i vägen då de tar bort de välgörande hormonprocesserna som sker genom att solstrålar sipprar in via retina i ögonen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-